2020-10-08 08:28:00

Dan Hrvatskoga sabora
 
Od ove godine u Hrvatskoj se 8. listopada obilježava kao spomendan  Dan Hrvatskoga sabora

Na današnji dan, 8. listopada 1991. godine Sabor je donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom. Ovom povijesnom događaju prethodilo je raspisivanje referenduma gdje su se građani izjasnili za samostalnu i suverenu državu, odnosno protiv ostanka u SFRJ. ►

Na temelju odluke hrvatskih građana Sabor je 25. lipnja 1991. donio Deklaraciju o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske. Time je započeo postupak razdruživanja Hrvatske od SFRJ i njezina međunarodna priznanja. 

Međutim, EEZ je zatražila od Hrvatske i Slovenije da na tri mjeseca odgode provođenje odluke o neovisnosti, nadajući se mirnom rješenju jugoslavenske krize. No, do mirnog rješenja krize nije došlo, nego su se vojni napadi JNA i srpskih paravojnih postrojbi još više razbuktali.

Dan prije isteka roka od tri mjeseca, u zračnom napadu stradali su Banski dvori u Zagrebu. Bilo je to 7. listopada 1991. godine.

Do stupanja na snagu novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 1. siječnja 2020., 8. listopada se obilježavao kao državni blagdan – Dan neovisnosti


Osnovna škola Jurja Habdelića Velika Gorica